BTÜ’lü Öğrenciler Yurt Binalarına Kavuşuyor
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) öğrenim gören öğrenciler yurt binalarına kavuşuyor. BTÜ’nün Yıldırım ilçesinde bulunan iki yerleşkesinden biri olan Mimar Sinan Yerleşkesinde, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından yapılacak olan toplam 750+500 kişi kapasiteli kız ve erkek yurt binaları ile ilgili çalışmalar olanca hızı ile sürüyor. BTÜ Yurtları projesinin ilk etabı olan 750 kişilik kız yurdunun yapımı için yerleşke içerisinde tahsis edilen alanda inşaat çalışmaları başladı.


BTÜ’de yaklaşık iki yıl önce düzenlenen ve yerleşkelerin yakın çevresinde öğrencilerin nitelikli barınma imkânlarına kavuşabilmeleri konusunda farkındalık uyandırarak bir eylem planı oluşturmayı hedefleyen çalıştay amacına ulaştı. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in davetiyle, konu ile ilgili kurum ve kuruluşların katıldığı “Yıldırım’da Üniversite Eğitimi ve Öğrenci Yurtları Çalıştayı”nın sonuç raporunda yer alan, ilçede var olan yurt kapasitesinin arttırılması talebinin karşılanmasına yönelik çalışmalar hız kazandı.


Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, yapılan çalıştayın ardından Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun BTÜ’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında verdiği talimatla ivme kazandığını ve bu nedenle Gençlik ve Spor Bakanı’na özellikle müteşekkir olduklarını belirtti. Aynı şekilde desteklerinden dolayı Bursa Valiliği, Büyükşehir ve ilçe Belediyeleri ile kıymetli siyasilerimize eğitime dair destekleri için çok teşekkür ediyoruz ifadelerini kullandı.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Arif Karademir, BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi içinde 4.500 m2’lik bir alanın Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilerek 750 kişilik kız yurdu yapımı için tahsis edildiğini belirtti. KYK tarafından kız yurdu yapılmak üzere ihale edildiğini kaydeden Rektör Karademir, “750 Kişilik Kız Öğrenci Yurdu Yapım İşi” için ihaleyi kazanan firmaya yer tesliminin yapıldığını ve inşaat çalışmalarına başlandığını bildirdi. Sürecin takibinde Bursa Valisi Sayın Yakup Canpolat’ın desteğinden ve özverili çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkürlerini iletti.


Açıklamasında inşaatın Kız Yurdu ve Sosyal Tesisler olarak projelendirildiğini ifade eden Rektör Karademir, inşaat sürecinin yaklaşık 500 gün içerisinde tamamlanacağını kaydetti. Yurt inşaat alanının yerleşke içerisinde ve Bursaray Mimar Sinan/ BTÜ İstasyonuna yüz metre mesafede bulunmasının önemli olduğunu belirtti. BTÜ Yurt Projesinin ilk etabı olan ve 750 kişi kapasiteli olarak yapılacak kız yurdunun özelliklerine de değinen Rektör Karademir, yurt odalarının üçer kişilik olacak şekilde planlandığını söyledi. İnşaatın toplam 20 bin m2’lik kapalı alana sahip olacağını, bu alanlarda ise konferans salonu, yemekhane, 4 adet çalışma atölyesi, 6 adet engelli öğrenci çalışma odası, sağlık hizmetleri, mescid ve çamaşırhane alanlarının bulunacağını aktardı. Sosyal tesislerde rehberlik, terzi, kantin, kuaför hizmetlerinin verileceğini değinen Rektör Karademir, tesisin içerisinde ayrıca bir de spor salonun yer aldığını söyledi.


Devletin öğrencilerin kalacak yerleri konusunda hassasiyet gösterdiğine değinen Rektör Karademir, BTÜ öğrencilerine Bursa’da sunulan çok fazla sayı ve çeşitlilikteki barınma seçeneklerine önemli bir alternatif oluşturmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.


BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir açıklamasının devamında, “Bursa Teknik Üniversitesi, modern dünyanın yeni nesil tematik, Ar-Ge ve girişimci üniversitesi olarak yaklaşık %25 oranında lisansüstü olmak üzere toplam 10 binin üzerinde öğrenciye yükseköğretim olanağı sunmaktadır. Bu noktada, öncelikle üniversitenin en büyük yatırımı ve varlık sebebi olan gözbebeğimiz öğrencilerimize şehrimize yakışır şekilde ev sahipliği yapmalıyız. Özellikle üniversitemizin de bulunduğu şehrin doğu tarafında yurt, sosyal ve sportif alanları artırmak konusunda bizlere destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim.” dedi.


Rektör Karademir Erkek Yurdunun da Müjdesini Verdi

Mimar Sinan Yerleşkesinin hemen yanında bulunan KYK Orhangazi Yurt alanının erkek yurdu olarak tahsis edildiğini hatırlatan Rektör Karademir, alanın projelendirilerek KYK tarafından ihalesinin gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi. Böylece, BTÜ Yurt projelerinin ikinci etabı olan 500 kişilik erkek öğrenci yurdunun yapım işi ile ilgili ihaleyi kazanan firmaya kısa zamanda yer tesliminin yapılarak, inşaat çalışmalarının başlayacağının müjdesini verdi.


BTÜ’den Çevreci Yaklaşım

BTÜ Yurtlar Projesi kapsamındaki inşaat alanlarında bulunan ağaçların, Orman Fakültesindeki uzman akademisyenlerden destek alınarak, yerleşkede belirlenen alanlara ve tekniğine uygun olarak taşınacağı bildirildi.

25 Kasım 2022