Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe ÇELİK BEDELOĞLU’nun TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” 2019 yılı 2. Dönem çağrısına önermiş olduğu “Giyilebilir Elektronikler İçin Nanolif Esaslı Esnek ve Hibrit Nanojeneratörlerin Geliştirilmesi” başlıklı proje önerisi, TÜBİTAK’dan destek almaya hak kazanmıştır.
Değerli Hocamızı ve ekibini tebrik eder, projelerinin ülkemize ve bilim dünyasına hayırlı olmasını dileriz.
Önerilen proje, değerlendirmeye alınan 1596 projeden desteklenmeye hak kazanan 186 projeden birisi olmuştur. Proje, 4 araştırmacı öğretim üyesi (Bursa Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cemal HANİLÇİ, Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gökhan GELEN, Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim üyesi Ömer Yunus GÜMÜŞ ve Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nimet YILMAZ CANLI ve sanayi desteğinden (Admire Tech firmasından Dr. Öğretim üyesi Ertuğrul Erkoç) oluşan zengin bir kadro ile yürütülecektir.
Proje konusu, Doç. Dr. Ayşe ÇELİK BEDELOĞLU’nun danışmanlığını yürüttüğü, doktora öğrencisi Ömer Faruk ÜNSAL’ın doktora tez konusu olacaktır. Projenin deneysel süreci için ön çalışmalara en kısa sürede başlanacak ve 30 ay içerisinde proje sonuçlandırılacaktır. Proje, nanomalzemeler kullanılarak kendi enerjisini üreten giyilebilir elektroniklerin geliştirilmesi çalışmalarındaki ilerlemelere katkıda bulunacaktır.
Doç. Dr. Ayşe ÇELİK BEDELOĞLU projenin önemini şu şekilde açıklamıştır: “Son yıllarda, küresel ısınmaya karşı bilinç ve gelişen ileri teknolojili cihazlara gerekli enerji ihtiyacı hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu durum, hem araştırmacıların hem de endüstrinin yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları üzerine odaklanması için bir motivasyon oluşturmuştur. Nanojeneratörler, sensör ve kablosuz iletim mekanizmalarında, yani nesnelerin internetinde, sistemin kendi ihtiyacı olan gücü üretmesi açısından kullanılabilir seviyeye gelmiş, gittikçe de önem kazanan bir yenilenebilir enerji üretim yöntemidir. Bu proje ile ilk defa farklı bir teknikle üretilecek özgün hibrit nanojeneratör sistem, sağladığı esneklik, nano seviyedeki tasarım ve performans sayesinde, giyilebilir elektroniklere enerji sağlama açısından yeni bir alternatif olacaktır. Grafen, çinko oksit vb. nanomalzemelerle üretilecek polimer nanojeneratörlerden elde edilen sonuçlar ile akademik literatüre ve giyilebilir elektronik sanayisine katkıda bulunulacaktır.”
Proje ile kullanıcıların günlük aktivitelerinde ortaya çıkan biyo-mekanik enerji, elektrik enerjisine dönüştürülebilecek ve depolanabilecektir. Projenin, son yıllarda hızlı bir şekilde gelişen, katma değerli giyilebilir elektronikler sektöründeki ürünlerin enerji ihtiyacının karşılanması konusunda, faydalı çıktılar sağlaması ve yeni TÜBİTAK ya da AB projeleri başlatması beklenmektedir.