BTÜ Öğrencileri Gözünü Uzaya Dikti
Yazı Fontu

Başta TEKNOFEST olmak üzere ulusal ve uluslararası teknoloji yarışmalarında elde ettikleri derece ve başarılarla ön plana çıkan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileri, kendi geliştirdikleri teleskop projeleri ile uzay alanındaki çalışmalarının altyapısını kuruyor.

Teleskop çalışmalarından ilki olan ‘BTÜ Teleskop’ projesi, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya da hak kazandı. Yürütücülüğünü Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Saadet Bahar’ın yaptığı “BTU Teleskop” projesinde Beyza Ürer, Rabia Bengüsu Akdoğan ve Bayram Fışkın araştırmacı olarak çalışıyor. Proje danışmanlığını Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Tabakcıoğlu yapıyor. Proje kapsamında yaklaşık bir yıldır çalıştıklarını belirten öğrenciler, günümüzde artan astronomi ve uzay araştırma projelerine katkı sağlamak ve gök cisimleri gözleminde karşılaşılan kayıt alma sorunlarına çözüm getirebilmeyi amaçladıklarını belirttiler. Proje yürütücüsü Saadet Bahar, yapımı planlanan teleskobun sadece gözlem amaçlı olmadığını dile getirerek “İçerdiği kamera sistemi, Raspberry Pi kartı ile yakalanan görüntüyü bilgisayara aktararak kaydetmeyi sağlayacak. Fiziksel yapısında kullanacağımız motorlar ile görüntü yakalama mekanizmasının da bilgisayar kontrolü ile yapılmasını tasarlıyoruz. Proje kapsamında geçen süreçte gerekli araştırmaları yaparak amacımıza en uygun ayna boyutu ve yapısını belirledik. Teleskobun kundak yapısının tasarımını tamamladık. Görüntü yakalama mekanizmasının ve kayıt için ihtiyaç duyulan yazılım sistemlerinin geliştirmeyi sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu. 

Bursa Teknik Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde 3. sınıfa devam eden Muhammed Ataman da teleskop projesi geliştiren öğrencilerden biri. Makine Teknolojileri Robot ve Otomasyon Topluluğu’nun başkanlığını da yürüten Ataman, 10 yaşından beri teleskoplar ile ilgilendiğini ve aynalı Newtonian tipi teleskobunu tek başına amatör olarak imal ettiğini belirtti. Kundak olarak tekstil makarası kullandığını dile getiren Ataman; “Elle aşındırma ile tozları kademe kademe kalın ve ince uyguladıktan sonra aşındırılan camı sanayide işleterek 12 cm çapında ayna haline getirdim. Optik ölçüm ve testleri tamamladıktan sonra teleskobumla gözlem yapmaya başladım.” dedi. Astro fotoğrafçılığa uygun hale getirmek için teleskobunu Bursa Teknik Üniversitesi atölyelerinde geliştirdiğini söyleyen Ataman; “Görüntü işleme algoritmaları ile gezegen ve gök olayı takibini otonom sağlamak için çalışmalarımı sürdürüyorum. Detaylı araştırmalar ile herkes kendi evinde düşük bütçeler ile iyi performansa sahip teleskoplar üretebilir.” şeklinde konuştu.

26 Ağustos 2021